Lättast och äga Vit eller Svart? Vilken blir smutsigast?

Nästan alla bilägare vill åka sin bil ren och polerad, även fast en del som verkar inte bry sig om det yttre utseendet på deras fordon tills ett barn klottrar en ”tvätta mig, snälla!” på vindrutan. 

Fokus kommer att förbli på 99,9 procent. Några av dem städar och vaxar sin bil varje helg. Det finns den andra klassen som bara gör detta en gång i månaden. Typiska bilägare faller inom den senare kategorin.

Det är av denna anledning som färgen blir en viktig fråga när man köper en bil. Estetik och utseende av en viss färg kan utlösa känslor som kan få dig att köpa den. Tyvärr försvinner känslorna när bilen börjar bli smutsig. Som de flesta av oss vill du fortfarande ha spänningen i en ren, blank bil för att få den känslomässiga rusningen du kände när du såg den i showroom. Det är då det går upp för dig att det kommer att kräva hårt arbete för att hålla bilen ren.

 

Vit eller svart?

Ovanstående situation har lett till långa debatter om huruvida vit eller svart är det bästa bilfärgvalet. Trenden för att välja bilfärger har varit vit, silver och svart i den ordningen. Trender kan dock vara vilseledande. Så vilken färg ska du ha för din nästa bil, vit eller svart?

Vit är den vanligaste bilfärgen idag, och de flesta tror att den visar smuts snabbt, eftersom den är vit. Detta är väldigt långt ifrån sanningen. Svarta bilar har visat sig vara svåraste att hålla rena. Att hålla en bil ren är ett problem för alla mörkfärgade fordon. Någon liten smuts på fordonet kommer att visa sig. Regnstormar kommer att lämna lika fula märken på bilen som en tur genom grumligt vatten.

Svarta bilar verkar också locka alla typer av smuts, från fågelskräp till damm och pollen. Förutom detta är det frågan om överhettning. Albert Einstein kommer att berätta att svarta kroppar absorberar värme snabbare än vita. Enkelt uttryckt är en svart bil kommer att se smutsigare ut än en vit när den utsätts för samma höga temperaturer.

Även om vita bilar inte blir smutsiga så snabbt som de svarta, betyder inte att de är bästa. Det blir vanligtvis smutsigt snabbare när du bor i områden med röd lera eller vulkanjord. Detsamma gäller när du kör genom grusvägar.

 

Slutsats

Vita bilar är de tydliga vinnaren mellan de två, men de är inte de bästa. Det finns andra färger som är lättare att hålla rena än dessa två. Till exampel ljusbrun, solbränna, champagne och taupe. Grå och silverfärger ser också bra ut även när de är smutsiga. Färger som är lätta att hålla rena sparar på långt sikt underhållskostnader

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *