Efterdra hjulbultar efter hjulbytet

Du riskerar att tappa ett hjul – om du inte har koll på den här detaljen

Var fjärde svensk bilägare har någon gång väntat för länge med att byta till sommardäck.
Dessutom glömmer många att efterdra hjulbultarna när de väl byter. Det visar en undersökning från Trygg-Hansa.

Varför bör du efterdra hjulbultarna efter hjulbyte?

Har du precis gjort säsongsskifte? Oavsett om du har gjort det själv eller låtit en bilverkstad göra det åt dig, så är det bra att se till att efterdra hjulbultarna.
Många bilverkstäder rekommenderar dig att göra det redan efter 5 mil, en del efter 20 mil och en del säger att det inte alls är nödvändigt.

Men vill du vara på den säkra sidan, så att inte däcket eller däcken lossnar under färd, så bör du efterdra hjulbultarna efter hjulbyte. Vi har pratat med lite olika verkstäder för att höra vad de har att säga om detta med att efterdra hjulbultarna eller inte. Det råder som sagt delade meningar om just detta.

Vissa verkstäder säger att det är särskilt viktigt att man efterdrar hjulbultarna om man har aluminiumfälgar. Många bilar har nu aluminiumfälgar som standard. Detta på grund av att de är mycket lättare än plåtfälgar.

Man gör hjulen större för att få en så bra bromseffekt som möjligt och för att vikten ska hållas nere så tillverkar man fälgar i aluminium. På en plåtfälg så sitter hjulmuttern så att säga i spänn, eftersom denna fälg sviktar något. En aluminiumfälg är däremot helt stum.

När ska man efterdra hjulmuttrarna?

Det är därför rätt så viktigt att efterdra muttrarna på bilens däck, ungefär efter mellan 20 – 50 mil. Det går enkelt att efterdra dessa muttrar själv, man kan använda sig av ett fälgkors. Dock rekommenderar vi att man ska använda sig av en momentnyckel om momentet anges i instruktionsboken. Detta eftersom man ska säkerställa rätt spännkraft när man drar åt.

Hos en annan verkstad säger de att de aldrig rekommenderar att kunderna ska efterdra hjulbultarna. Detta då det sällan sker att ett hjul lossnar. Men om man vill så kan man göra det efter tio mil.

De flesta verkstäder påminner dig

En annan verkstad däremot uppmanar sina kunder som regel att alltid efterdra hjulmuttrarna. De har till och med en skylt i sin verkstad som påminner alla om det. Det är extra noga just med aluminiumfälgar och särskilt under vintern, eftersom det är stora temperaturskillnader mellan inne och ute. Har hjulen eller däcken bytts inomhus och man sedan kör ut i minusgrader, så påverkas däcken.

Sitt inte där med skägget i brevlådan

Vill man verkligen garantera sig om att man inte står där med skägget i brevlådan och tappar ett hjul mitt ute under färd, så är det allra säkrast att efterdra sina hjulbultar, oavsett vad din verkstad säger till just dig. Alla har olika erfarenheter, men det är aldrig fel att vara på den säkra sidan och göra det man kan för att det inte ska ske.

Mattssons Auto Center i Stockholm erbjuder professionella Däckservice. Kontakta oss idag för ett möte med en av våra däckspecialist.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *