Stoppa rosten – så skyddar du din bil i vinter

Vintern kan vara tuff för din bil.

Bilar rostar mer i Sverige än på många andra ländar i världen. Det beror mest på att luftfuktigheten är hög under höst- och vinterhalvåret. Det beror också på att bilarna utsätts för salt, snö och vägsmuts under hela vintern. Även luftföroreningar, främst i industriområden och stora städer bidrar till bilrost.

Ge bilen skydd på utsidan

Bästa skyddet du kan ge din bil är det genom att försöka hålla den så ren som möjligt. Det salt och den smuts som fastnar på karossen blir nämligen en perfekt grogrund för rost.
– Många tvättar bilen i samband med att man byter till vinterhjul och väntar sen till våren med att tvätta igen. Man bör försöka tvätta bilen med jämna mellanrum under vintern också för att hålla rosten borta, även om det kanske inte är så roligt att snabbt blir smutsig igen.

Lättare att hålla rent Polering, vaxning och lackskydd

Polering, vaxning och lackskydd är alla metoder som hjälper dig att hålla bilens lack i god kondition. De är alla tre bra hjälpmedel för att öka lackens livslängd och motståndskraft mot slitage.

Att ha ett bra vax på bilen gör det också lättare att hålla bilen rent. Vaxet fungerar som en skyddande hinna som avvisar smuts och skadliga partiklar. Många använder sig också av en så kallad lackförsegling som gör att man inte behöver vaxa lika ofta.

Rosten älskar skador i lacken. Och det kan räcka med ett litet märke för att plåten ska blottas och börja brytas ner av korrosionen.

Jag har inte möjlighet att tvätta och vaxa bilen. Är det kört då?

– Nej, då är det ju bilvårds verkstäder som gäller. Det finns olika behandlingar som erbjuds till exempel tvätta förhand, Helrekond, vaxing och lackförsegling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *