Däckbyte datum – regler och datum inför ditt byte av däck 2022

Däckbyte datum för år 2022

Vilka datum är det som gäller för däckbyte nu igen?
Vi tipsar om vad du kan tänka på inför däckbytet och påminner om vilka lagar, datum och regler som gäller.

Tips vid däckbyte

Om du byter däcken själv så stressa inte. Se till att du har gott om tid och gör det noggrant.

  1. Parkera bilen plant.
  2. Använd bra verktyg, exempelvis ett rejält fälgkors.
  3. Lätta på hjulbultarna innan upphissning.
  4. Byt ett hjul i taget.
  5. Dra åt varje fälgbult med en momentnyckel eller fälgkors. Läs mer i din instrumentbok.
  6. Märk däcken med höger, vänster, respektive fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen.

Lagar, regler och datum för däck

 

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

1 december – 31 mars

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

16 april – 30 september

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Mönsterdjup vinterdäck

Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Däckia rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter för att fungera bra i vinterväglag. Är mönsterdjupet mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is. Läs mer om säkerhet och mönsterdjup

Mönsterdjup sommardäck

För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.

När du boka tid för däckskifte hos hjälper vi dig att hålla koll på mönsterdjup så du kan känna dig trygg med att du åker på säkra, lagliga däck. Passa på att boka hjul- eller däckbyte med ditt registreringsnummer här

När är det vinterväglag?

Tidigare tolkades vinterväglag som när det fanns snö, is eller frist på vägbanan och/eller angränsande vägar. Numera anses vinterväglag råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det polisen som avgör. Du kan alltså inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen är av en annan åsikt. Planera väl, följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck och tänk på att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid.

När kan det förekomma undantag från kraven på vinterdäck?

Trots kraven på vinterdäck kan ett fordon köras i följande fall (om detta inte äventyrar trafiksäkerheten):

Under provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande
Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag

Är det möjligt att köra med vinterdäck hela året?

Om du kör med dubbfria vinterdäck (dvs. friktionsdäck) är det faktiskt tillåtet att köra med dessa året runt oavsett vägförhållanden. Det rekommenderas dock inte att köra med vinterdäck under sommaren, eftersom de har en annan struktur, gummiblandning och slitbaneprofil som avgör bästa prestanda vid vissa temperaturer.

Få hjälp med däckbytet i Stockholm

Mattssons Auto Center hjälper dig med skifte av kompletta sommarhjul till kompletta vinterhjul, eller vice versa. Dessutom med påmontering av lösa däck på fälg. Hos oss får du självklart även hjälp med balansering och däckreparation. Vi gör ditt säsongsskifte snabbt & smidigt. Du behöver bara boka en tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *