Gör bilen redo för vintern!

Vintern är på väg! Är du och din bil redo för det?

Precis som att du måste klä dig varmt måste din bil även bli förberedd på det nya klimatet, så den fungerar bra denna tiden av året.

Eftersom svenska vintern kan verkligen slita på bilen är det viktigt att du är redo för den.. Här är 7 tips som gör det enklare för både dig och din bil att ta sig igenom vintern.

1. Kolla så att anti-kylarvätskan fungerar som den ska

Detta är den produkt som ser till att motorn inte fryser även på de kallaste dagarna. Du kan enkelt hitta vart du kollar nivån i din manual.

Innan det blir för kallt, se till att du har spolat igenom ditt kylarsystem. Se till så att det inte läcker och ny vätska klar för vintern.

2. Undvik att parkera utomhus

Om du har ett garage, använd det som skydd för bilen. På så sätt skyddar du lacken och att inte vindrutan fryser. Om du inte har ett garage, fixa då ett skydd till bilen. Det kommer inte hålla ute kylan men kommer skydda lacken mot is och snö.

3. Inspektera vindrutetorkare

Över en längre tid så slits dina vindrutetorkare ut eller blir helt enkelt för hårda. I vilket fall kan det vara dags att byta ut dem och när du ändå håller på se då till att fylla på spolarvätska som innehåller antifrysmedel. På så sätt hindrar du dina vindrutetorkare att frysa.

4. Ta med dig “vinterutrustning” i bagaget

Tänk dig att du kör på en dåligt belyst väg på natten och plötsligt så stannar bilen. Skulle du inte känna dig säkrare om du hade med dig saker så du skulle klara av en natt i kylan?

Här är en lista av saker som alltid är bra att ha med sig:

Ficklampa, signalljus, förbandslåda, en filt, ett ombyte av kläder, en laddare.

5. Bytt till vinterdäcken

Högkvalitativa däck är nyckeln till din bils stabilitet, speciellt när det är snö och is på vägbanan. Gör ditt däckbyte i god tid innan snön kommer. Kolla lufttrycket i dem med en enkel mätning och fyll upp om det behövs. Kolla också så att spåren i däcken är tillräckligt djupa och bra.

6. Byt till motorolja som är till för minusgrader

Ju kallare väder, desto tunnare olja borde det vara så det rinner snabbare genom motorn och inte fryser så enkelt. Om du använder 10W-30 olja hela året fundera då på att istället byta till 5W-30 nu under vintern.

Nyare bilar å andra sidan kommer med en multi-viskositet olja, vilket helt enkelt betyder att du inte behöver byta ut oljan. Se till att fixa en bil som inte behöver lika mycket omhändertagning och sälj din gamla bil.

7. Lägg på ett lager vax på bilen

Innan snön kommer, fundera då på att lägga på ett lager vax på bilen så lacken skyddas från salt och smuts från vägarna. Salt är ett bra sätt att få bort snön från vägarna men däremot gör att din bil rostar snabbare.

Prova att lägga på ett lager vax på nedre delen av bilen, där snö och salt ofta byggs upp (bakom däcken, kvarts paneler och fronten).

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *